31 березня 2016 р.

«Основи юридичної клінічної практики»

Під такою назвою з 22 по 25 березня на території факультету № 2 за підтримки декана Василя Науменка для членів юридичної клініки “Юстиніан” та студентів, що виявили бажання стати її членами, було проведено тренінг-семінар.
Даний захід мав на меті підвищити рівень практичної підготовки, умінь і навичок студентів, сприяння формуванню їх правосвідомості та вихованню у дусі дотримання принципів верховенства права, справедливості і людської гідності, здобуття досвіду в наданні консультацій з правових питань, систематизацію знань та можливість застосовувати їх на практиці.
На тренінг-семінар були запрошені науковці, практикуючі юристи, адвокати, які поділилися власним досвідом. Зокрема, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Петро Підюков; заступник директора ТОВ “Юридична компанія “Альтком”, керуючий партнер адвокатського об’єднання “ЮСО”, адвокат Юлія Безверха; докторант докторантури та аспірантури, кандидат юридичних наук, доцент Олександр Братель; адвокат, спеціаліст в сфері фінансового та господарського права Дмитро Бойко, доцент кафедри цивільного права і процесу, кандидат юридичних наук, доцент Андрій Петровський; головний спеціаліст Першого київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус, заступник начальника відділу організації науково-дослідної роботи, кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник Олександр Калиновський; науковий співробітник відділу організації науково-дослідної роботи Мирослав Дурдинець і ад’юнкт докторантури та аспірантури Катерина Білецька, які поділилися власним досвідом та вміннями, надали ґрунтовні знання у сфері кримінального, цивільного, сімейного, господарського, фінансового та земельного права.
Оскільки участь студентів у діяльності юридичних клінік розкриває їх індивідуальність, відчуття їхньої причетності до вирішення важливих громадських справ, відповідно це стверджує самореалізацію, що, власне, сприяє розвитку правової держави. У той же час робота в клініках дозволяє студентам отримати практичний досвід, який вони набувають під час надання консультацій та працюючи з матеріалами звернень громадян, за результатом розгляду яких члени юридичної клініки надають правові висновки, складають процесуальні документи та рекомендації щодо застосування норм матеріального і процесуального права.
Під час тренінг-семінару студенти навчилися етики консультування, складанню різних процесуальних документів, правильно користуватися законодавчої базою, а також навиків правильної кваліфікації юридичних фактів.
Підсумовуючи результати тренінг-семінару декан факультету № 2 Василь Науменко зазначив, що практика традиційного навчання на юридичних факультетах засвідчувала, що викладання теорії правових наук, навіть найкращими спеціалістами, не може забезпечити всього комплексу знань і, особливо, навчити студентів застосовувати їх у практичній роботі. Тож зі створенням юридичних клінік ця проблематика успішно вирішується.
По закінченню заходу Василем Науменком та Петром Підюковим студентам було вручено сертифікати.
Безперечно, робота в юридичній клініці студентів сприяє вихованню нового покоління юристів, здатних гідно відповідати на виклики і вимоги часу, а також ефективно захищати права та свободи людини і громадянина.
Іванна Ткачук, керівник юридичної клініки “Юстиніан

Немає коментарів:

Дописати коментар